De ce nu l-a mai vrut Klaus Iohannis pe Ludovic Orban premier. Explicația lui Sebastian Lăzăroiu

orban iohannis_INQUAM_Photos_George_Calin
Klaus Iohannis și Ludovic Orban. Foto: InquamPhotos/ George Călin

Sociologul Sebastian Lăzăroiu explică de ce, în opinia sa, președintele PNL Ludovic Orban nu a mai fost desemnat pentru încă un mandat de premier după alegerile parlamentare din 6 decembrie. Orban este un om de partid, iar acest lucru ar fi făcut situația mai dificilă într-un guvern de coaliție, a spus el la emisiunea 

Probabil nu i-au plăcut mai multe (lui Klaus Iohannis, nr)Orban e om de partid și se vede lucrul ăsta. El, când s-a dus la Palatul Victoria – și dacă ar fi rămas în continuare, probabil că ar fi fost foarte legat de partid. El așa e obișnuit. El e iubit în partid. Să dea și celuilalt, și celuilalt. Nu e omul care să refuze când vine cineva din partid și acum, mai ales că e guvernare de coaliție, e bine să nu existe un premier care să răspundă atât de repede cerințelor partidului din care provine, pentru că partidul îți cere multe. Și dacă tu tot timpul faci concesii, pentru că vrei să-ți păstrezi poziția de președinte, din punctul ăsta de vedere cred că nu l-a plăcut Iohannis prea mult, dar și-a dat seama că nu are încotro”, a spus Lăzăroiu.

Asta mai lipsea, să avem și o schimbare de premier. Mai mult, era guvern minoritar, nici nu știai dacă mai poți să pui un guvern. Nu cred că a fost o opțiune în anul care a trecut să fie schimbat Ludovic Orban, chiar dacă sunt convins că au fost lucruri care nu i-au plăcut președintelui”, a adăugat el.

Dacă l-ai pune acum pe Orban prim-ministru, care e președintele PNL, și ai coaliția asta cu UDMR și USR, Orban, fiind legat de partid, el ar fi tentat să favorizeze partidul din care face parte. Și atunci conflictele ar apărea inevitabil din cauza acestei poziții. Orban știe că trebuie să accepte alt premier, în situația dată, pentru că altfel poate pierde și partidul. Cred că nu vrea să-l piardă, cred că el știe jocul ăsta. Ludovic Orban poate se gândește și că se poate întoarce la șefia Guvernului, după ce trece criza, după ce trec vremurile grele, următorii doi ani. Trebuie să se și recredibilizeze, pentru că este foarte căzut din punct de vedere al credibilității. El poate reveni ca premier, cu doi ani înainte de alegerile parlamentare și prezidențiale”, a mai spus sociologul.

Lasă un răspuns