Alianța USR PLUS exclude varianta Ludovic Orban prim-ministru

Într-o postare pe o pagină de socializare, alianța USR PLUS anunță că respinge varianta Ludovic Orban premier. Cu toate acestea, sprijină variantele Florin Cîțu din partea PNL sau Dacian Cioloș din partea USR PLUS.

USR PLUS motivează că decizia de a-l exclude pe Ludovic Orban este din cauza faptului că acesta a demisionat din funcția de premier acum puțin timp, iar un nou Guvern condus de acesta ar reprezenta o neîndeplinire a așteptărilor electoratului de centru-dreapta.

„USR PLUS își exprimă dorința și disponibilitatea de a continua discuțiile asupra structurii și programului unei guvernări pe baza unei majorități alături de PNL și UDMR.
Ambele variante de premier propuse de partide la consultările cu Președintele României, Dacian Cioloș din partea USR PLUS și Florin Cîțu din partea PNL, au susținere din partea noastră.
Considerăm că un eventual nou guvern condus de Ludovic Orban, având în vedere demisia din funcția de premier și neîndeplinirea angajamentelor luate față de USR PLUS, nu răspunde așteptărilor electoratului de centru-dreapta care iși dorește un nou început și o guvernare cu mandat reformist”, transmite pe Facebook USR PLUS.

Reacția a venit după ce Ludovic Orban a anunțat propunerile PNL pentru funcția de premier și pentru cea de președinte al Camerei Deputaților.

„PNL, în urma dezbaterii și analizei, a decis următorul mandat: în primul rând, mandatul de a continua negocierile cu USR PLUS, cu UDMR și de asemenea, cu grupul minorităților, pentru a forma o coaliție. Obiectivul nostru este acela de a transpune într-o guvernare eficientă toate obiectivele din planul de dezvoltare cu care Partidul Național Liberal s-a prezentat în fața românilor. Obiectivul asumat de a asigura o devoltare economică fără precedent și un salt în calitatea vieții și în veniturile românilor.”, a declarat președintele PNL, Ludovic Orban.

Ludovic Orban s-a autopropus pentru funcția de premier

Partidul Național Liberal consideră că este legitim să desemneze un candidat la funcția de prim-ministru și un candidat la funcția de președinte a uneia dintre camere. Astfel, s-a ajuns la concluzia că Florin Cîțu este candidat la funcția de premier, iar Ludovic Orban, candidat la președinția Camerei Deputaților.

„Mandatul nostru presupune două posibile variante: rămâne în picioare prima variantă cu Florin Cîțu candidat la funcția de pemier și cu subsemnatul, candidat la președenția Camerei Deputaților.

În situația în care nu este acceptată această primă variantă, PNL este de acord și cu varianta în care trebuie să aleagă un candidat pentru funcția de președinte al Senatului.

Cea de-a doua variantă cuprinde următoarele: și Florin Cîțu, candidat la funcția de președinte al Senatului.

În cazul în care nu se acceptă această variantă, ținând cont de punctele de vedere exprimate de partenerii noștri de negocieri, acceptăm și varianta în care Partidul Național Liberal să desemneze premier și să nominalizeze un candidat pentru funcția de președinte al Senatului. În această situație, candidatul la funcția de prim-ministru este desemnat președintele PNL, adică subsemnatul, Ludovic Orban și candidat la funcția de președinte al Senatului domnul senator Florin Cîțu.”, a completat Ludovic Orban.

Lasă un răspuns