Vaccinuri împotriva coronavirusului: falsuri care agită Internetul

Profiluri false pe Twitter ale fondatorilor Biontech, presupuse vaccinări forțate și panică în legătură cu legea pentru protecția împotriva infecțiilor. Zvonurile și dezinformarea continuă să se răspândească.

    

Vaccinarea ar putea începe încă din decembrie, a declarat, luni (23 noiembrie) ministrul federal al Finanțelor, Olaf ScholzVaccinarea ar putea începe încă din decembrie, a declarat, luni (23 noiembrie) ministrul federal al Finanțelor, Olaf Scholz

Planifică Bundestagul german adoptarea vaccinării obligatorii?

Afirmație: ”Pe 18 noiembrie, Bundestagul va modifica legea privind protecția împotriva infecțiilor (între timp, noua lege a fost adoptată, n.r). Acest lucru este mai amenințător decât orice altceva până acum. Modificarea rectificării actului normativ conține: vaccinarea obligatorie! Vaccinări forțate! Sfârșitul dreptului la inviolabilitatea locuinței! Restricționarea libertății religioase, restricționarea libertății de întrunire! Sfârșitul libertății de călătorie! Eliminarea parlamentelor! Supravegherea totală!”, se afirmă într-un mesaj pe platforma Telegram.

DW a verificat faptele:

Fals. Este adevărat că reforma legii privind protecția împotriva infecțiilor este controversată și a fost criticată de o bună parte a opoziției, iar zeci de mii de persoane au manifestat la Berlin împotriva votului din Bundestag.

Dezbatere în Bundestag (camera inferioară a Parlamentului german) pe tema controversatei ”legi de protecție împotriva infecțiilor”Dezbatere în Bundestag (camera inferioară a Parlamentului german) pe tema controversatei ”legi de protecție împotriva infecțiilor”

Însă conținutul amendamentului se referă în principal la alte aspecte: noul paragraf 28a enumeră ce măsuri de protecție pot fi luate de guvernele landurilor și autoritățile statului pentru a stăvili pandemia: regulamente de distanțare, restricții privind ieșirea din case și contactul între oameni, atât în spații private, cât și publice, restricții vizând călătoriile, domeniul cultural și sportiv, organizarea de evenimente sportive, ori regulamente ce urmăresc purtarea consecventă a măștii. Cu alte cuvinte este vorba despre măsuri deja aplicate în ultimele luni (cu excepția interdicției de circulație a persoanelor, ce nu a fost aplicată până acum în Germania, n.r) și care urmează să primească un temei legal.

Majoritatea acuzațiilor aduse guvernului federal în articol de către utilizatorul ”Cristin” nu stau în picioare. Cu toate acestea, postarea a ajuns deja la peste 13.000 de oameni. Guvernul federal și landurile au convenit să extindă restricțiile adoptate în 2 noiembrie pentru a stopa răspândirea coronavirusului. Toate măsurile suplimentare au fost lansate sub formă de apel adresat populației. Cancelaria de la Berlin și ministrul sănătății, Jens Spahn, au exclus în mod categoric și în repetate rânduri introducerea vaccinării obligatorii.

Multe dintre afirmațiile lansate în postare sunt complet nefondate: legea nu urmărește nici să restricționeze libertatea religioasă, nici să anuleze inviolabilitatea locuinței, iar presupusa ”eliminare a parlamentelor” sau ”supravegherea totală a populației” nu sunt permise de legea fundamentală a Republicii Federale Germania. Conform Constituției, desfășurarea Bundeswehr pe teritoriul național este posibilă numai în cazuri excepționale (dezastre, situații de urgență sau asistență administrativă pentru autorități).

Două afirmații din postarea de pe Telegram sunt cel puțin parțial corecte: libertatea de călătorie ar urma să fie restricționată (dar nu ”anulată în totalitate”) în vremuri de pandemie. La fel, libertatea de întrunire, care a făcut recent obiectul unor discuții politice recurente pe fondul demonstrațiilor de amploare, cum au fost cele de la Leipzig. O interdicție generală a adunărilor publice este considerată de aproape toți reprezentanții administrației ca fiind disproporționată; legea privind protecția infecțiilor, pe de altă parte, permite măsuri individuale dacă acestea servesc la ”protejarea sănătății populației, dar în special pentru a preveni supraîncărcarea sistemului de sănătate”.

Au anunțat fondatorii companiei Biontech pe conturile lor personale de Twitter că vor livra vaccinul anul acesta?

Afirmație: ”Dacă lucrurile merg bine, vom livra vaccinul la sfârșitul acestui an și începutul anului 2021”, se arată în două mesaje aproape identice publicate pe Twitter.

Lasă un răspuns