Cod galben de ninsori și vânt în 16 județe. Vremea se schimbă dramatic

Temperaturile au scăzut și cu 14 grade în unele zone din România. În 16 județe din țară, meteorologii au emis cod galben de ninsori și vânt. Vremea își va reveni ușor luni, 8 martie, mai mult în sudul țării, dar de marți revin frigul și ninsorile. În normalul acestei perioade vom intra, cel mai probabil, după jumătatea lunii viitoare.

 

Cod galben de ninsori și vânt
Vremea este extrem de capricioasă în România și trece de la o extremă la alta. După ce ne-a obișnuit cu câteva zile calde, care anunțau intrarea în primăvară, de ieri s-au instalat ninsorile. Meteorologii au emis un cod galben de vânt și precipitații sub formă de ninsoare în 16 județe din țară. Codul galben va expira sâmbătă, la ora 16.00, însă până luni, 1 martie, vremea se va menține deosebit de rece.

Potrivit unei informări meteorologice, vremea se va răci accentuat, la început în nordul și nord-vestul țării, iar sâmbătă (06 martie) și în celelalte regiuni.
Vor fi precipitații mai ales în sudul teritoriului. Se vor înregistra intensificări ale vântului aici, dar și în restul teritoriului, cu viteze în general de 45…55 km/h și, trecător, 70 km/h.

În zonele joase de relief vor fi ploi, ce se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare, astfel încât în Maramureș, Moldova și Transilvania vor predomina ninsorile, iar în Oltenia, Muntenia și Dobrogea vor fi precipitații mixte.

 

La munte se va depune un strat nou de zăpadă
De asemenea, potrivit informării emise de ANM, la munte vor fi mai ales ninsori și se va depune strat nou de zăpadă, iar vântul va avea intensificări cu viteze în general de 60…90 km/h, viscolind temporar zăpada.

În zona Carpaților Orientali și Meridionali va ninge moderat cantitativ (15 – 20 l/mp) și se va depune strat nou de zăpadă, local mai consistent, la început în nordul Carpaților Orientali, apoi mai ales în Carpații de Curbură și estul Carpaților Meridionali.

Vântul va avea intensificări cu viteze de 70…90 km/h, iar la peste 1700 m, rafalele vor depăși 100 km/h și va fi viscol, iar vizibilitatea va fi redusă.

Lasă un răspuns