Buna Vestire 2021. Sarbatoare mare cu Cruce Rosie in calendar. De ce se mananca peste in aceasta zi sfanta

Biserica Ortodoxa sarbatoreste Buna Vestire pe 25 martie a fiecarui an. Semnificatia acestei sarbatori este reprezentata de momentul in care Arhanghelul Gavril o anunta pe Fecioara Maria ca va da nastere Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Crestinii tin cu sfintenie aceasta sarbatoare avand in vedere faptul ca la noua luni distanta, domnul nostru Iisus Hristos se naste.

Buna Vestire este prima sarbatoare confirmata in documente, dintre sarba­torile Maicii Domnului. In popor, aceasta sarbatoare poarta si numele de Ziua Cucului datorita faptului ca aceasta zi reprezinta primul cantec pe care cucul in canta in acel an, astfel anuntand venirea primaverii. In aceasta zi este dezlegare la peste.

De ce se mananca peste pe 25 martie?

Preotul Paul Tudorache, preot paroh la biserica “Sfanta Cuvioasa Parascheva” din Calarasi, spune ca pe 25 martie se consuma peste, deoarece sarbatoarea este considerat un praznic imparatesc. „Toti cei care au tinut post au dezlegare sa manance peste. Este un fel de rasfat pentru a marca aceasta mare sarbatoare cu bucurie in suflet si cu belsug pe masa. Bucuria pe care o traim participand la slujba se reflecta apoi in bucuria de a sta la masa“, explica parintele Tudorache.

Lasă un răspuns